utorak, 25. listopada 2011.

“Modeli udomiteljstva”


U srijedu u Zagrebu u hotelu Panorama 26. 10. 2011.

Više od 250 sudionika i sudionica iz sustava socijalne skrbi u Hrvatskoj okupit će se u srijedu, 26. listopada 2011. godine, u hotelu Panorama u Zagrebu s početkom u 10 sati na međunarodnoj konferenciji Modeli udomiteljstva. Konferenciju organiziraju: Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece, UNICEF Hrvatska i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi

Udomiteljstvo u Hrvatskoj ima dugačku tradiciju unatoč tome što u pojedinim dijelovima zemlje ovaj oblik skrbi značajno nedostaje. Podaci iz 2010. godine govore da je u našoj zemlji udomljeno 2001. dijete, djece, odnosno 34% sve djece na izvanobiteljskom smještaju, a prosječno razdoblje boravka u udomiteljskoj obitelji je 7,4 godine. Rezultati pokazuju da pun „kapacitet“ udomiteljskih obitelji nije potpuno iskorišten, a još uvijek nedostaju specijalizirana udomiteljska skrb, hitna udomiteljska skrb te udomiteljska skrb tijekom vikenda.


Cilj konferencije je upoznavanje raznih modela u Europskoj Uniji i Jugoističnoj Europi te razmjena iskustava o praktičnoj primjeni tih modela.

Na konferenciji, u jutarnjem dijelu, prezentirat će se modeli udomiteljstva iz Slovenije, Škotske i Francuske te će se predstaviti istraživanje o modelima udomiteljstva iz 12 zemalja. U popodnevnom dijelu konferencije prezentirat će se novi Zakon o udomiteljstvu te održati radionica „Kako promovirati udomiteljstvo?“ koja će rezultirati publikacijom Promocija udomiteljstva u lokalnoj zajednici.

Konferencija će okupiti predstavnike Ministarstava, Centara za socijalnu skrb, Obiteljskih centara, relevantnih fakulteta, udruga udomitelja, mladih iz udomiteljskih obitelji te aktualne i potencijalne udomitelje kao i sve ostale zainteresirane.

Nema komentara:

Objavi komentar